|
|
Közkívánatra: Fórum! |
|
Témaindító hozzászólás
|
2011.10.02. 13:52 - |
Kedves Barátaim!
Ez a Portál amolyan otthon. Minden megtalálható itt. A videó felvételeken újra és újra láthatjuk
Norbi fellépéseit. A koncert élménybeszámolókat azok is szívesen olvashatják akik csak így lehetnek
ott egy egy fellépésen. A friss hírekben naprakész információhoz jutunk Norbival kapcsolatban.
Olvasgathatunk verseket, vicces zanzákat, különleges Haiku verseket. Az eszperente sarok is jó
szórakozást nyújt alkotónak és olvasónak egyaránt. Gyönyörködhetünk a szebbnél szebb fotókban,
amit szintén a portál lakói készítenek.
De egyvalami még hiányzik a portál "háztartásából".
Mégpedig a konyha.
Nem is olyan elhanyagolható dolog az evés. Olyan sokféle emberek gyűltünk itt össze.
A testet is kellene táplálni! Mi rajongók az Ország legkülönbözőbb pontjain lakunk, sőt vannak
közöttünk, akik a határainkon túl élnek. Érdekes emberek, érdekes szokásokkal és különleges
egyedi tájegységükre jellemző ételeikkel.
Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy gyűjtsük össze egy csokorba a kedvenc ételeinket.
Ismertessük meg egymást, saját ételeinkkel, ízeinkkel és ötleteinkkel. Biztosan nagyon érdekes
és különböző ételek kerülhetnek terítékre a Portál asztalán.
Norbiról tudjuk, hogy kedvenc ételei közé tartozik a Pipi és Gyöngytyúk húsleves főtt hússal.
A csirke és pulykamell filé rántva is jöhet minden mennyiségben.Kedvenc körete a burgonya.
Püré, sült, zelleres és még sok más formában. A sült karaj is élen jár. A francia saláta is jöhet.
A nyuszipörköltet kifejezetten kéri. A süteményben nem válogat, viszont tévedésben voltunk eddig,
mert úgy tudtuk, az almás pite a kedvence. Nem! Mindenféle kevert gyümölcsös tésztát szeret, kivéve
az almás pitét. Vesztésre áll a pogácsa is! De egy jó kis hazai krémest se dobna hozzánk!
Arra gondoltam, hogy főzzünk mindenféle finomságot Norbi és egymás kedvére! Miután Ő is szeret
a konyhában tevékenykedni, ha ideje engedi, talán ízleni fog a mi főztünk is.
Ezennel megterítem az asztalt és elsőként Norbi egyik kedvencét tálalom fel!
Jó étvágyat, jó főzést és jó kedvet kívánok !
Szeretettel: Zsuzsa |
[221-202] [201-182] [181-162] [161-142] [141-122] [121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
Nagymamám sokszor sütött meggyes pitét, amikor kicsi voltam, apukám nagynénjével pedig többször sütöttünk kefíres sütit. Amikor a héten ráakadtam a lentebb olvasható receptekre, eszembe jutottak ezek az emlékek, úgyhogy úgy döntöttem, most megpróbálom egyedül elkészíteni:
Kefíres meggyes sütemény
1 kis pohár kefir (ez lesz a mérőpohár)
1 kefires pohár porcukor (15 dkg)
1 csomag vaníliás cukor
2 kefires pohár liszt (30 dkg)
3/4 kefires pohár olaj (kb. 1 dl)
5 db tojás
10 g sütőpor
meggy (vagy bármilyen más gyümölcs ízlés szerint)
A cukrot és a vaníliás cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kefirt és az olajat, összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tésztát simára keverjük. A tésztát kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük. Rászórjuk a tetejére a gyümölcsöt. (Ha nem akarjuk, hogy a tészta aljára süllyedjen, forgassuk meg egy kis lisztben.)
Előmelegített 175 fokon légkeveréses sütőben 18-20 percig, normál sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghinthetjük a tetejét, felvágjuk és tálaljuk.
forrás: http://gabicsek.blogspot.hu/2013/06/kefires-sutemeny-gyumolccsel-vagy.html
|
Apu meg a kollégáim segítettek eltüntetni |
Nyamm, Anikó! Sokat csináltál? Meg bírod enni egyedül?
|
A kakaós csiga-receptekkel való kísérletezésem újabb eredménye:
Villámgyors kakaós és diós csiga
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg túró
25 dkg liszt
1/2 dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
1-2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj (a tészta lekenéséhez a töltelék alá)
4 púpos evőkanál porcukor
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)/darált dió
A túrót és a porcukrot összekeverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután beledolgozom a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal/olajjal lekenem.
A kakaós porcukor/diós porcukor keveréket egyenletesen rászórom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle. Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig légkeveréses sütőben megsütöm. (Sima sütőben picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha. Inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.
A recept forrása: http://gabicsek.blogspot.hu/2012/02/villamgyors-kakaos-csiga.html
|
Anikó, ez a pogi nagyon finom lehet! Pláne, ha leöblíted egy pohár bodzaszörppel!
|
Bodzaital egyszerűen
Hozzávalók másfél literhez:
- rengeteg bodzavirág
- egy citrom
- 100 g méz
- víz
----
Megmosom a bodzavirágot, a vastagabb szárakat eltávolítom, aztán beletuszkolom egy másfél literes flakonba, - azért ez a pórias megoldás, mert nincs vizeskancsóm, csak egy teáskancsóm, de az csak egyliteres :-) - karikákra vágok egy citromot, amit ugyancsak beletuszkolok, aztán belenyomok kb. 100g mézet, azután felöntöm vízzel, rácsavarom a kupakot és az egészet összerázom. Egy éjszakára beteszem a hűtőbe, azután leszűröm és már iható is! 1-2 napon belül ajánlatos elfogyasztani, de nálunk ennyi idő alatt bőven elfogy, mert nagyon finom!
|
Egyszerű túrós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt
1 teáskanál só
(Tojás NEM kell a tésztába, se sütőpor, se élesztő!)
A hozzávalókat összegyúrjuk, háromszor nyújtjuk és hajtogatjuk, aztán kiszaggatjuk. 10-12 perc alatt alsó-felső lángon megsütjük (én 180 fokon sütöttem.)
Nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom! Nekem való recept.
A recept forrása: http://www.mindenegybenblog.hu/teszta-felek-receptjei/husveti-nyuszi-pogacsa-isteni-finom |
Kakaós csiga
Apukám kedvenc édessége a kakaós csiga, ezért úgy döntöttem, hogy ez lesz az (egyik) ajándéka a születésnapjára. A receptje kicsit más, mint amit Nene készített, ezért gondoltam, hogy felteszem.
A 2,5 dl langyos tejhez hozzáadunk 2 ek barnacukrot, egy csipet sót, 2 dkg élesztőt és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadunk 40 dkg lisztet, 3 tojássárgáját, összegyúrjuk, majd 45 percig kelesztjük.
A töltelék: 6-7 ek kakaóport összekeverünk 3 ek barnacukorral és 3-4 ek tejjel.
A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és 2,5-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Kivajazzuk a tepsit, a csigákat beletesszük és megkenjük olvasztott vajjal. Meleg helyen. 1-1,5 órát kelesztjük.
180 fokon kb. 35 percig sütjük.
|
A burgonyás-hagymás pogácsa
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 db tojássárgája + 1 egész a tetejére, 3 dkg friss élesztő, 0,5-1 dl tej,
1 teáskanál cukor, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg kacsa, vagy libazsír, 1,5 teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt, fekete bors
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjával együtt puhára főzzük, majd meghámozzuk és összetörjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockára vágva, két evőkanálnyi kacsa, vagy libazsíron megpirítjuk és kihűtjük. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy pár perc alatt az élesztő felfusson.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, borsot, a maradék zsírt, a két tojássárgáját, a langyosra hűlt, áttört burgonyát, a pirított hagymát, és a felfutott élesztőt. Az egészet összedolgozzuk jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztává, langyos helyen letakarva, hagyjuk pár percig kelni.
Lisztezett munkafelületre borítjuk, meglisztezzük kissé a felületét és sodrófával kinyújtjuk. Majd a két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek. Majd alulról felhajtjuk és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni. Még kétszer megismételjük a hajtogatást, ugyan így, kevés ideig pihentetve közben a tésztát. Az utolsó hajtogatás után, egy centi magasra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt, aranybarnára sütjük.
(A recept forrása: szilvasgomboc.cafeblog.hu)
|
Anikó, köszi a finom sütiket!!!
|
Karácsonyi keksz
Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 1 ek cukor, 1 ek vaníliás cukor, 1 csipet só, 7,5 dkg margarin, 2,5 dkg tejföl, 1 tojássárgája a tetejére, a mázhoz étcsoki és/vagy tejcsoki.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 óra pihentetés után 1/2 cm vastagra nyújtuk, lisztbe mártott formákkal csillagokat, köröket szúrunk ki belőlük, majd 180 fokon 13 percig sütjük.
Megtölthetjük például lekvárral és tehetünk rá csokimázat is.
Csokimáz készítése: egy óra pihentetés után a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és késsel rákenjük a csokimázat a sütikre, majd várunk míg megszilárdul, aztán fémdobozba tesszük.
|
Sajtos rúd
A tésztához: 45 dkg liszt 25 dkg Rama 10 dkg reszelt sajt (trappista jellegű) 2 tk só 2 ek tejföl
kenéshez, szóráshoz: 1 tojás 10 dkg reszelt sajt
A tésztának valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (2 mm) kinyújtjuk. A tésztát megkenjük a kissé felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. Derelyevágóval vagy késsel felvágjuk (tetszőleges méretűre, de körülbelül egyformák legyenek) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, legalább 20 percet pihentetjük, aztán 200 fokon előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon gyorsan sül: az első tepsi kb. 15 perc alatt, a második már 10 perc alatt kész.
|
Keksztekercs
25 dkg háztartási keksz, 1/2 dl tej, 1/2 dl kávé, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tk kakaó.
A kekszet kézzel apróra törjük. A tejet, a kávét, a cukrot, a kakaót és a margarint egy edénybe tesszük és addig melegítjük, míg minden hozzávaló elolvad. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kekszet. Krumplitörővel masszát készítünk belőle. Az asztalra fóliát terítünk és egyenletesen rákenjük a masszát, majd a fólia segítségével feltekerjük. Becsomagoljuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
|
Narancsos-csokis csigák:
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
Tészta: 25 dkg natúr krémsajt (Philadelphia) 25 dkg puha vaj 7 dkg porcukor 32 dkg liszt
A csokis töltelékhez: 1 teáskanál kakaópor 6 dkg kristálycukor 6 dkg étcsokoládé 5 dkg olvasztott vaj 1 narancs reszelt héja
A tetejére: 1 db tojás
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a vajat enyhén megolvasztjuk, belereszeljük a csokoládét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, és kikeverjük. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét erősen lisztezett gyúródeszkán hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A töltelék felét rákenjük a tésztára, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. A tepsire helyezett csigák oldalait és tetejét lekenjük a tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
És ha még szeletelt gyömbért is teszel bele, a legjobb szer megfázás megelőzésére-gyógyítására, akár így töményen, akár forró vízben oldva, teaként. :) |
Kérek torokfájás ellen NEM mézes izét!
És kérek kurkumás bogyóreceptet, meg magyarázatot, hogy az miért is jó? |
Andalka, Zsu telepatikusan reagált a torokfájásodra, és hozta a gyógymódot! |
Méz citrommal
Úgy látszik elkapott a tél hangulata. nyakunkon a karácsony. itt az ideje, hogy valami olcsó ajándék után nézzünk. Ez a citromos méz, amit a Fb.-on találtam jó ötletnek tűnik.
Ha már aszaltunk egy csomó gyümölcsöt, a teába valót is elkészíthetjük könnyedén.
Egy fél l. mézbe egy citromot felkarikázunk és egy szál menta levéllel a mézbe tesszük. Pár napig állni hagyjuk. Ha finom teát kívánunk meg, nincs más dolgunk, mint a mézből egy kanálkával kiveszünk és forró vizet öntünk rá.
Máris kész a frissítő és egészséges tea.
Jó ajándék ötlet is egyben.
|
Zsuzsa!!
Ez igazi kincsesbánya ! Csodás a látványa is ! |
Zsu, én nem vagyok valami nagy gyümölcsevő, de ezt megeszegetném, olyan guszta! |
[221-202] [201-182] [181-162] [161-142] [141-122] [121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
| |
|
|
|
Király L. Norbi blogja |
|
2014.06.02. 13:10
2014.05.07. 22:17
| |
|
Koncertek, egyéb események |
|
2024. December
H | K | S | C | P | S | V | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 |
|
| | |
|
Az oldal támogatói |
|
Legújabb kreditfeltöltő Támogatóink:
Seneva
Desiree
Nyerges
Akela
VargánéZsuzsa
Nene
Zsóka
Tubimami
Újabb kreditfeltöltő Támogatóink:
Silu, Nyerges, Rafael
Rya, Seneva, VargánéZsuzsa
Cserzsóka51, Vandavivi, Timi76
Szelen, LadyDiana, TNori89
Bogi, Anikó, Desiree
Margaréta, Tubimami, Andal
Dondenene, Tubibabi, BZsuzsi
Tücsike
Korábbi Támogatóink:
Csillag, Stella, Makifej
Niki1215, Marcsi65, Baranyfelhobodorito
Telaviv, Varganezsuzsa, Nyerges
NETboszi, Silu, Akela51
Timi76, EzjuLájkit, Seneva
Rannien, Rocknagyi70, Nebraska
Emy
| |
|
|