|
|
Közkívánatra: Fórum! |
|
Témaindító hozzászólás
|
2011.10.02. 13:52 - |
Kedves Barátaim!
Ez a Portál amolyan otthon. Minden megtalálható itt. A videó felvételeken újra és újra láthatjuk
Norbi fellépéseit. A koncert élménybeszámolókat azok is szívesen olvashatják akik csak így lehetnek
ott egy egy fellépésen. A friss hírekben naprakész információhoz jutunk Norbival kapcsolatban.
Olvasgathatunk verseket, vicces zanzákat, különleges Haiku verseket. Az eszperente sarok is jó
szórakozást nyújt alkotónak és olvasónak egyaránt. Gyönyörködhetünk a szebbnél szebb fotókban,
amit szintén a portál lakói készítenek.
De egyvalami még hiányzik a portál "háztartásából".
Mégpedig a konyha.
Nem is olyan elhanyagolható dolog az evés. Olyan sokféle emberek gyűltünk itt össze.
A testet is kellene táplálni! Mi rajongók az Ország legkülönbözőbb pontjain lakunk, sőt vannak
közöttünk, akik a határainkon túl élnek. Érdekes emberek, érdekes szokásokkal és különleges
egyedi tájegységükre jellemző ételeikkel.
Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy gyűjtsük össze egy csokorba a kedvenc ételeinket.
Ismertessük meg egymást, saját ételeinkkel, ízeinkkel és ötleteinkkel. Biztosan nagyon érdekes
és különböző ételek kerülhetnek terítékre a Portál asztalán.
Norbiról tudjuk, hogy kedvenc ételei közé tartozik a Pipi és Gyöngytyúk húsleves főtt hússal.
A csirke és pulykamell filé rántva is jöhet minden mennyiségben.Kedvenc körete a burgonya.
Püré, sült, zelleres és még sok más formában. A sült karaj is élen jár. A francia saláta is jöhet.
A nyuszipörköltet kifejezetten kéri. A süteményben nem válogat, viszont tévedésben voltunk eddig,
mert úgy tudtuk, az almás pite a kedvence. Nem! Mindenféle kevert gyümölcsös tésztát szeret, kivéve
az almás pitét. Vesztésre áll a pogácsa is! De egy jó kis hazai krémest se dobna hozzánk!
Arra gondoltam, hogy főzzünk mindenféle finomságot Norbi és egymás kedvére! Miután Ő is szeret
a konyhában tevékenykedni, ha ideje engedi, talán ízleni fog a mi főztünk is.
Ezennel megterítem az asztalt és elsőként Norbi egyik kedvencét tálalom fel!
Jó étvágyat, jó főzést és jó kedvet kívánok !
Szeretettel: Zsuzsa |
[221-202] [201-182] [181-162] [161-142] [141-122] [121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
Nagyon sajnálatos hogy se a madártejet, se a rigójancsit nem lehet "kivenni" a monitorból és megenni !
|
"Vargáné Zsuzsa", nálatok nem semmi a névnapi lakoma! Csorog a nyálam folyamatosan! Bírom ahogy mindent úgy írsz le, mintha pofon egyszerű lenne.
Lesz mit hasznosítanom belőle!
Nene, ez nagyon gyors madártej. Megtanulom, bár nálunk a kihülést nem bírják kivárni! Köszi! |
Zsu!!!! Gyönyörű,és guszta minden!! Hát már megint nem apróztad el a dolgokat!!! Belecsaptál rendesen a lecsóba!!!! :) :) !!!
Szerettem volna nálad vendég lenni tegnap! :) |
MADÁRTEJ
Én már lassan 15 éve így készítem, a Briginek is ezt tanítottam, és gyorsan ,finomra, tutira elkészül.
1.5 l tej, 6 tojás sárgája+egy fél csomag vanília pudingpor, cukor ízlés szerint.
A tejet a mikróban felmelegítjük, de nem forraljuk, amíg ez melegszik, kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, pudingporral.
A meleg tejből szedünk hozzá fokozatosan, amíg szépen felhígul a keverék, majd a tejhez öntjük. 800W -n melegítjük tovább, úgy hogy kb 2 percenként megkeverjük, hogy egyenletesen sűrűsödjön. Ha elkészült, akkor jöhet a hab. Egy üvegtálban felverem kevéske cukorral /a tojásfelverés szabályai szerint/ a fehérjéket, majd 1 percre beteszem a mikróba.
Megfő a saját gőzében, és nem esik össze másnapra sem /ha marad belőle másnapra !! :) :) / Csak kanállal ki kell szaggatni a sodóba! Aki nem sűrűn szereti a sodót, az a pudingport hagyja ki!!
Nincs leégett tej, amíg főzöd a habot, stb....
Próbáljátok ki,érdemes.
|
Zsuzsanna nap Vargáéknál:
Vegyes húsleves, sok zöldséggel. Mivel Sertésborda bakonyi módra és sertés csülök Pékné módra készült. Ezért a leves csontos hús része adott volt, amit gazdagítottam egy kis marha szeggyel. Ehhez nincs mit hozzá fűzni!
1: Tehát vegyes húsleves sok sok zöldséggel
2: Bakonyi sertésborda galuskával
3: Sertéscsülök Pékné módra
4: Rigó Jancsi szelet
Bakonyi sertésborda: A felszeletelt és kiklopfolt hússzeleteket olajon hirtelen megsütöm és félre téve a hús levében megpirítom a vöröshagymát, gombát és az apróra vágott paradicsomot. Ha megfonnyadt beleteszem a pirospaprikát és vissza helyezem a húsokat és egy kis vízzel puhára párolom fedő alatt. Ha kész, akkor egy lisztes tejfölös mártással behabarom és készre főzöm, vegyes borssal fűszerezem.
Galuskát szaggatok hozzá!
Sertéscsülök Pékné módra: A két csülköt ( létszámtól függően) kuktában babérlevéllel és vegyes egész borssal, sóval, fokhagymával alaposan megfőzöm. Ha kész, akkor apró darabokra vágom.
Közben burgonyát és sok nagy fej hagymát felaprítva egy mély tepsiben össze keverem a hozzávalókat és a csülök levével felöntöm. Először fólia alatt, majd fólia nélkül szép pirosra sütöm.
Rigó Jancsi: ( a sógorom kedvence)
Egy 8 tojásból és két kanál vízből kakaós piskótát sütök. Azért kell a két kanál víz, mert akkor lazább lesz a piskóta.
( a piskóta alapreceptje: ahány tojás sárgája, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt.) ha két kanál vizet is teszünk bele, akkor annyival több cukor és liszt kell.
A kakaópor mennyisége 3 Ek.
Az eredeti recept darált mogyorót ír, de nem lennék Vargáné Zsuzsa, ha azt tettem volna bele. Így én szelelt mandulát szórtam a tésztába és sütőpapíron forró előmelegített sütőben megsütöttem.
A kész tésztát ketté vágva kihűlni hagytam.
A krém: 2 db. félliteres növényi tejszínt alaposan felverve 30 dkg. porcukrot és 3 Ek. kakaót bele keverve a hűtőben pihentettem. ( így olyan lesz, mint valami mennyei főzött krém ) Amikor a tészta kihűlt, az egyik lapra halmoztam a krémet és a másikkal befedtem. A csokimázat a tetejére már az előzőekben említett módon készítettem, mint a Gerbaudnál és megszórtam a szeletelt mandula darabokkal. Tálaláskor szeleteltem fel.
Csak súgom, hogy az a tuti, mert ha ügyetlen is az ember, akkor is a vendégek látják, milyen jól is néz ki, de sajnos most nem sikerült felszeletelni szépen!
Az íz a lényeg! ( az ész a lényeg, nem a haj! , vagy hogy is van ez a reklám?)
A termékünket el is kell tudni adni!
Nagyon kelendő volt minden és ízlett. Alig maradt egy pár falat!
Járjatok Ti is így!
0
|
Hú,ez is nagyon guszta!!! éhes vagyok.... |
Azta!!!!!! De jól néz ki! |
Egy igazán egyszerű sütit hoztam. Pillanatok alatt kész!
Hozzávalók: 6 dkg vaj, 6.5 dkg tejföl, 9.5 dkg cukor, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 egész tojás, 6 dkg kókuszreszelék, 6 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor,
magozott meggy ízlés szerint.
Elkészítés: 1. előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 18 cm tortaformát, vagy ha nincs, egy kis gáztepsit kivajazunk-lisztezünk. (szilikont nem kell)
2. a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, az aromát, a tojást, és jól elkeverjük. Jöhet a kókuszreszelék és a sütőporos liszt,alaposan összekeverjük.
3. a formába öntjük és 25-30 percig sütjük.
Fantasztikusan könnyű, finom tésztája lesz. Kávézáshoz kiváló! :)
|
Ez aztán egyszerűnek tűnik, mint az egyszer egy! |
Hamis punya: kenyér
1 kg liszt, kb. 7 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, csipet cukor, 1 csapott ek. só.
Lisztet a tálba teszem, a közepébe mélyedést készítek, ebbe teszem a kb. 2dl langyos vízből, és a csipet cukorból élesztőből készített kovászt. Összedolgozom, és a maradék vízzel, és a sóval kidagasztom. Megformálom, egy mélyebb kiolajozott tepsibe teszem, és kb. fél órát még kelesztem. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütöm. Ha elkészült, vizes ecsettel megkenem. Vastag konyharuhával betakarom.
|
Melegszendvics gazdagon! Ahogy folyik le a sajt..... |
Hmmmm. Ez olyan 1 Bilagitos....... legalább |
HŰ! Nene!
Ez csúcsatomócseny ahogy kinéz!
|
MELEGSZENDVICS
Recept: kb. 40 dkg reszelt trappista, 1 nagy pohár tejföl, 1 fej apróra vágott hagyma, 3 tojás, kolbász, sonka, szalonna apróra kockázva, só, bors, piros arany, és 2 ek. Rama, vagy vmilyen lágy vaj-margarin. Összekeverni, és kenyérre kenni, Sütni!
Ez egy nagycsaládos adag, kéretik arányítani, aki kevesebbet akar!
|
Én egyszer ettem ilyet, de valószínűleg az alapos mosást kihagyták. Meg is lett az eredménye!
Köszi Zsuzsa! |
Zsuzsa!
Élvezet nézni a képeidet és a leírásokat ! Én arra vagyok kíváncsi, hogy a " frissen illatozik egy tál fekete kagyló" . Ez mihez hasonlítható ? Millyen illathoz? |
Vörösboros Fekete kagyló reggelire
Ha már a nyarat idéztem tegnap a Paellával, akkor most folytassuk a sort egy könnyű nyári reggelivel. Képzeljük el, hogy a lábunkat a tenger nyaldossa és az asztalunkon frissen illatozik egy tál fekete kegyló.
Ezt a gyorsan és könnyen elkészíthető ételt a tengerparti helyeken előételnek is, de önálló ételként is felszolgálják. Finom puha kenyér illik hozzá.
Anyagszükséglet: 1/2 kg. előzőleg alaposan megmosott és kiáztatott kagyló
1 jó nagy fej vöröshagyma felkockázva
1 fej fokhagyma apróra kockázva
1 marék petrezselyem zöldje
2.dl. vörösbor
2-3-Ek. olivaolaj
só
Elkészítés: az olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát és a petrezselyem zöldet is hozzáadva, a kagylókat belezúdítom és nagy lángon a vörös borral lefedve összepárolom. Közben rázogatni kell, hogy a kinyílt kagylók belsejébe is jusson a szaftból.
Pillanatok alatt elkészül és kenyérrel tunkolva nagyon finom.
Nagyon szeretem a Spanyol ízeket és a Spanyol konyhát.
Jó étvágyat kívánok és remélem kipróbáljátok Ti is!
|
Húúúúú Zsuzsa, ez igazán ínycsiklandozó! Ezeket a tengeri herkentyűket, minden helyi boltban meg lehet vásárolni?
Tényleg ide varázsoltál egy kis nyarat. Köszönöm!
|
Ma nosztalgikus hangulatban a hideg ellenére a nyári meleget hoztam Norbilandia konyhájába!
Régebben is volt gondolatom, hogy miután olyan sok helyen jártam már a Világban, kellene egy Népek konyhája fejezetet nyitnom.
Most jött el az alkalom, mert Lacika a férjem már régóta "gyötör" a Paella elkészítésével. Nem tagadom én is nagyon szeretem ezt a Spanyol ételt. Amikor Barcelonában voltunk, vagy bárhol máshol a Világban, mindig törekszünk arra, hogy a helyi specialitásokkal megismerkedjünk. Most is így volt. Egy nagyon kedves helyi, úgymond családias éttermet kerestünk fel. Nem kérünk soha abból, hogy a külföldi túristák igényeit kiszolgálandó ne a helyi ízeket kóstolhassuk meg.
Így történt ez most is. Az én Paéllám az eredeti verzió, amit a vendéglős direkt nekünk készített, mert meg volt hatódva attól, hogy nem rántott bordát és sült krumplit kértünk ebédre.
Az étel: Paella special. Just for us!
A hozzávalók: egy Languszta, egy marék garnéla rák, fél Kg, fekete kagyló, egy marék zöldborsó, egy marék sárgarépa, egy fej hagyma, 4-5- gerezd fokhagyma, egy Kalifornia paprika feldarabolva. Só, és Sáfrány, vagy az én esetemben paella fűszerkeverék. ( ha külföldön járok, soha nem mulasztom el, hogy ne hozzak hazai fűszereket. )
Elkészítés: A rákokat, kagylót, langusztát érdemes sós vízben előre megfőzni. A héjas fekete kagylókat alaposan meg kell tisztítani, mert életük során sok tengeri algát, moszatot magukhoz szívnak. Alapos tisztítás és súrolás után forró lobogó vízbe dobva, a kagylók kinyílnak.. Ami nem nyílik ki, azt értelem szerűen ki kell dobni, mert az nem jó.
Ha frissen a tengerből szedjük ezeket a kagylókat, akkor érdemes egy napra vízben áztatni őket, mert akkor "kilélegzik" a tengeri homokot és egyéb szennyeződéseket.
A Paella elkészítésének menete: A hagymát, oliva olajon megfonnyasztom és hozzá adom a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Majd a zöldségeket, tetszés szerint és a rizst. Kicsit megpirítom a rizst és a rizs tömegének másfélszeresével felengedem a Paella fűszerkeverékkel főzött lével. Szépen elrendezem a kagylókat, rákokat és a langusztát és készre párolom!
Nagyon egyszerű étel, csak a megszokott csirke és más húsokhoz képest, amit a magyar konyha ismert, itt tengeri kagylókat, rákokat adunk hozzá!
Sangria bor illik hozzá.
A Sangria elkészítése sem ördöngős feladat. Bár tájegységenként más és más, én most azt mutatom meg, amivel én találkoztam.
A sangriához, speciális edény szükségeltetik. Csőrös kancsó, hogy a benne lévő csümölcs darabkák ne kerüljenek a pohárba.Egy liter Sangria elkészítéséhez, szükség van egy üveg Sangria gyümölcs borra, 1.dl. konyakra, 2 dl. narancs Juice-ra és apróra darabolt gyümölcsökre .Az összetevőket össze öntjük és hűtőben állni hagyjuk.
Jó mulatság volt az elkészítése, jó érzéssel töltött el a nosztalgiázás és finom volt. A nyarat idézte!
|
Nene, fénypostával jöhet! Mert ez az, amit csak enni szeretek. Ez a hajtogatás, kelesztgetés.....
Csuda jól nézki! |
[221-202] [201-182] [181-162] [161-142] [141-122] [121-102] [101-82] [81-62] [61-42] [41-22] [21-2] [1-1]
| |
|
|
|
Király L. Norbi blogja |
|
2014.06.02. 13:10
2014.05.07. 22:17
| |
|
Koncertek, egyéb események |
|
2024. November
H | K | S | C | P | S | V | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 |
|
| | |
|
Az oldal támogatói |
|
Legújabb kreditfeltöltő Támogatóink:
Seneva
Desiree
Nyerges
Akela
VargánéZsuzsa
Nene
Zsóka
Tubimami
Újabb kreditfeltöltő Támogatóink:
Silu, Nyerges, Rafael
Rya, Seneva, VargánéZsuzsa
Cserzsóka51, Vandavivi, Timi76
Szelen, LadyDiana, TNori89
Bogi, Anikó, Desiree
Margaréta, Tubimami, Andal
Dondenene, Tubibabi, BZsuzsi
Tücsike
Korábbi Támogatóink:
Csillag, Stella, Makifej
Niki1215, Marcsi65, Baranyfelhobodorito
Telaviv, Varganezsuzsa, Nyerges
NETboszi, Silu, Akela51
Timi76, EzjuLájkit, Seneva
Rannien, Rocknagyi70, Nebraska
Emy
| |
|
|